PERSBERICHT – 11 september 2020
Brede eventsector vraagt regeringen bijkomende steun om 2021 te halen en 29 020 directe banen te redden, exclusief uitzendkrachten, flexi-jobs en studenten die inherent zijn aan de sector
Sinds 13 maart wordt de Belgische evenementensector zwaar getroffen door de veiligheids- en gezondheidmaatregelen die de overheid heeft opgelegd om de COVID-19 pandemie te bestrijden. De sector werd als één van de eerste midden maart volledig stopgezet, en is nog steeds niet ten volle kunnen heropstarten. Met een beperking van 200 mensen indoor en 400 outdoor is de vrees van de sector bewaarheid geworden: een heropstart zal ten vroegste in 2021 kunnen. De eventsector was voor de pandemie financieel gezond en had de hoop om ‘al werkend’ uit deze ongekende crisis te geraken. Gezien het gebrek aan werkbaar perspectief heeft Deloitte – op vraag van de brede eventsector vertegenwoordigd door de Confederation Events – een impactstudie gemaakt die aangeeft dat er 777 Miljoen Euro dit jaar nodig zal zijn om de activiteiten in de toekomst verder te kunnen zetten.
Eventsector het hele jaar 2020 in lockdown
Dankzij de verschillende economische steunmaatregelen van de federale en regionale regeringen (bvb. economische werkloosheid, overbruggingsrecht, …) hebben de meeste bedrijven uit de evenementensector de eerste maanden van de lockdown-periode kunnen overbruggen.
Emile de Cartier, voorzitter Confederation Events: “Met de tweede golf, de aangescherpte sanitaire maatregelen en het uitblijven van perspectief wordt onze sector de facto geconfronteerd met een langdurige lockdown. Door de onzekere evolutie van het virus zal de evenementensector pas in 2021 kunnen herstellen”.
“De sector wordt geconfronteerd met een drastische omzetdaling door de opschorting van de activiteiten gedurende nu reeds een half jaar, terwijl de meeste bedrijven nog hoge overheadkosten dragen. Hoewel we als sector op zoek gaan naar creatieve en innovatieve mogelijkheden om veilige en gezonde live evenementen te organiseren, maakt de maximale opkomstmaatregel het economisch onmogelijk om te opereren. De economische levensvatbaarheid van onze bedrijven zal pas gegarandeerd zijn als evenementen voor een groter publiek kunnen worden georganiseerd.”
“We waarderen de inspanningen van de verschillende regeringen om de sector te ondersteunen. Door de maatregelen en het gevolgde beleid hebben de meeste bedrijven het tot vandaag kunnen trekken maar in de huidige context zijn aanvullende steunmaatregelen nodig om de sector te helpen deze pandemie te overleven. Om het nodige bedrag zo precies mogelijk te bepalen deed Confederation Events beroep op het consultancybureau Deloitte.”
Wereldtop riskeert verdwijning zonder bijkomende steun
Na een marktbepaling van de sector identificeerde Deloitte in totaal 2.274 bedrijven, actief in de volgende subsectoren: organisatoren, locaties, technische leveranciers (podia, geluid, video, belichting, ..), niet-technische leveranciers (meubilair, bloemen en planten, …), catering, artiesten, freelancers, eventbureaus en people bedrijven (hostessen, bediening, stage hands,…). Deze 2.274 bedrijven vertegenwoordigen een geschatte omzet van 5,8 miljard EUR met een direct totaal personeelsbestand van 29.020 VTE’s, exclusief freelancers, uitzendkrachten, flexi-jobs en studenten die inherent zijn aan de sector.
Sam Sluismans, Partner Deloitte: “In tijden van inactiviteit wordt de eventsector geconfronteerd met doorlopende overheadkosten. Het geconsolideerde bedrag van de lopende vaste kosten (gebouwen, afschrijvingen, interesten, RSZ, …), voor de periode maart tot december 2020 wordt geraamd op 1,3 miljard EUR.”
“De sector kampt met momenteel met liquiditeitsproblemen. Het kasdeficit na de mogelijke cash inbreng ten gevolge de carry back-regeling en tegemoetkoming in afbetaling van financiële kosten (interesten) wordt geraamd op 777 miljoen EUR. Dit cashtekort van 777 miljoen EUR is nodig om ervoor te zorgen dat financieel stabiele evenementenbedrijven vóór COVID-19 hun activiteiten in de toekomst kunnen voortzetten.”
Over de Confederation Events
Confederation Events (CE) is een koepelorganisatie van beroepsverenigingen ACC Belgium (event- en communicatiebureaus), BESA (toeleveranciers voor de eventsector) Febelux (organisatoren en dienstverleners) die opgericht werd met als doel de oprichting van een nieuw Paritair Comité voor de eventsector en meer eenheid te creëren en een duidelijke vertegenwoordiger te hebben van de sector ten aanzien van de beleidsmakers.
Over Deloitte
Deloitte is met meer dan 4.400 medewerkers en 12 kantoren in België de grootste organisatie op het gebied van audit, accounting, juridisch en belastingadvies, consulting, financial advisory services en risk advisory services. Onze dienstverlening richt zich zowel naar de grootste nationale en internationale ondernemingen als naar kmo’s, de publieke sector en non-profit organisaties. Deloitte België is een onafhankelijke en zelfstandige organisatie en een member firm van Deloitte Touche Tohmatsu Limited. Voor het boekjaar 2019 werd een omzet gerealiseerd van 565 miljoen euro. Deloitte Belgium CVBA is de Belgische verbonden onderneming van Deloitte NSE LLP, een lid van Deloitte Touche Tohmatsu Limited die zich richt op de hoogste kwaliteit bij het leveren van professionele dienstverlening en advies. De dienstverlening is gebaseerd op een wereldwijde strategie voor meer dan 150 landen. Daartoe is de expertise beschikbaar van meer dan 312.000 professionals in alle werelddelen. Voor het boekjaar 2019 bedroeg de omzet meer dan 46.2 miljard US-dollar. Deloitte verwijst naar een Deloitte member firm, één of meerdere verbonden vennootschappen, of Deloitte Touche Tohmatsu Limited, dat een besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid is in de UK (“DTTL”)DTTL en haar member firms zijn elk een juridisch aparte en zelfstandige eenheid. DTTL (ook wel “Deloitte Global” genoemd) levert geen diensten aan cliënten. Bezoek http://www.deloitte.com/about voor een meer gedetailleerde beschrijving van de wettelijke structuur van DTTL en haar member firms.
Perscontact:
Bruno Schaubroeck – woordvoerder Confederation Events
bruno@accbelgium.be – 0475 28 83 04
De presentatie die werd gegeven tijdens de persconferentie, vindt u hier.
Dit artikel verscheen in volgende pers:
L’Echo
RTBF
Vakpers FR
VRT Journaal
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/Journaal-Weer/het-journaal-1/
De Tijd
HLN.be
https://www.hln.be/nieuws/binnenland/studie-deloitte-777-miljoen-euro-nodig-om-belgische-eventsector-te-redden~a4ebed3d/
https://www.hln.be/geld/economie/777-miljoen-euro-of-eventsector-haalt-2021-niet-minstens-30-000-jobs-bedreigd-als-overheid-niets-extra-doet~ad7af0d2/
Newsmonkey
https://newsmonkey.be/belgische-eventsector-steun-2021/
Het Nieuwsblad
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200911_93891244
Vakpers NL
https://www.mediaspecs.be/studie-deloitte-berekent-redding-belgische-eventsector-op-777-miljoen-eur/
https://mice-magazine.com/studie-deloitte-berekent-redding-belgische-eventsector-op-777-miljoen-eur/
https://pub.be/nl/redding-voor-belgische-eventsector/
https://www.eventplanner.be/nieuws/10151_777-miljoen-euro-nodig-om-belgische-eventsector-te-redden.html
VTM Nieuws
https://vtm.be/vtmgo/afspelen/eaf4913e1-fd95-43b5-9858-f7792b4d391e (24:00 – 26:05)
Kanaal Z TV
Canal Z TV
https://www.hbvl.be/cnt/dmf20200911_93946361/eventsector-vraagt-777-miljoen-subsidie
De Morgen
https://www.demorgen.be/tv-cultuur/777-miljoen-euro-nodig-of-eventsector-haalt-2021-niet~b4985ba4/
Het Belang van Limburg
https://www.hbvl.be/cnt/dmf20200911_93946361/eventsector-vraagt-777-miljoen-subsidie
Trends-Tendances
https://www.hbvl.be/cnt/dmf20200911_93946361/eventsector-vraagt-777-miljoen-subsidie