Bedrijven en zelfstandigen die door de coronacrisis in zwaar weer komen, zullen hun betalingen aan de fiscus en de RSZ kunnen uitstellen en tijdelijke werkloosheid inroepen. Dat kondigt de regering-Wilmès vandaag aan.
België mag dan tot nu gespaard gebleven zijn van een massale corona-uitbraak, de wereldwijde crisis laat zich voelen in veel bedrijven – niet het minst in de luchtvaart- en toerismesector. Minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) maakte donderdagavond bekend dat al een honderdtal bedrijven tijdelijke werkloosheid heeft aangevraagd wegens overmacht. Het gaat om de jobs van zo’n 1.500 à 1.700 werknemers. Sommige bedrijven, zoals Brussels Airlines, overwegen die maatregel.
Om de bedrijven en zelfstandigen wat ademruimte te geven, komt de regering met een tiental tijdelijke steunmaatregelen op de proppen. Vandaag hakt de ministerraad daarover knopen door. Op tafel liggen vooral maatregelen die in de lijn liggen van beslissingen na de terreuraanslagen.
Een honderdtal bedrijven heeft al tijdelijke werkloosheid aangevraagd voor 1.500 à 1.700 jobs.
Ondernemingen die kunnen aantonen dat ze door de coronacrisis betalingsmoeilijkheden hebben, krijgen de mogelijkheid zowel hun btw-aflossingen, bedrijfsvoorheffing als de betalingen van vennootschaps- en personenbelasting te spreiden. Ze worden vrijgesteld van de gebruikelijke boetes en vertragingsrente. Dat legt minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) op tafel.
Er zijn wel voorwaarden aan gekoppeld. Een bedrijf moet een aanvraag indienen zodra betalingsproblemen opduiken en het moet aantonen dat een omzetdaling of de annulering van bestellingen en reserveringen het rechtstreekse gevolg is van corona of een kettingreactie van problemen bij partnerbedrijven.
Noodplannen
Welke impact de maatregelen op de begroting van 2020 hebben, is nog niet duidelijk. Donderdagavond waren de kabinetten de modaliteiten nog aan het bekijken. Dat het begrotingstekort door de coronacrisis verder zal oplopen, ligt voor de hand. Het IMF houdt rekening met een wereldwijde groeivertraging. En Europees commissaris van Financiën Paolo Gentiloni maakte eerder al bekend dat de Commissie zich wat soepeler zal opstellen bij haar begrotingstoezicht.
Volgens het VBO is ook nood aan noodplannen voor als strategische sectoren getroffen worden. De ondernemersorganisatie pleit ook voor een eenduidige communicatie van de overheden. ‘We moeten alert en waakzaam zijn en de nodige maatregelen nemen. Paniekzaaierij heeft geen zin’, aldus gedelegeerd bestuurder Pieter Timmermans.