Grote vraag naar transparantie en samenwerking in de evenementensector door coronavirus

Vakverenigingen in de evenementensector bundelen krachten en roepen op tot dialoog

Brussel, 12 maart 2020 – De huidige adviezen en richtlijnen omtrent het annuleren en uitstellen van evenementen omwille van het besmettingsrisico door het coronavirus roepen heel wat onzekerheid op bij de eventorganisatoren en hun leveranciers. Koepelverenigingen ACC, BESA, FEBELUX en BECAS slaan de handen in elkaar om alle betrokken partijen uit de sector van raad en informatie te voorzien. Er werd vandaag een webinar georganiseerd om samen met een expertenpanel de belangrijkste vragen uit de sector te beantwoorden. Daarnaast roepen de vakverenigingen de overheid ook op om de nodige steunmaatregelen te voorzien voor de sector die 80.000 mensen rechtstreeks en onrechtstreeks tewerkstelt.

 

Onrust en vragen bij cateraars, verhuurders en organisatoren

De Belgische koepelvereniging van communicatiebureaus, ACC, organiseerde deze namiddag samen met BECAS, BESA en Febelux een webinar voor bedrijven uit de eventsector. Cateraars, verhuurbedrijven van locaties en eventorganisatoren ontvangen momenteel een groot aantal annuleringen omwille van de veiligheidsmaatregelen en adviezen rond het coronavirus. Dat heeft grote financiële gevolgen voor de sector en zorgt ook voor heel wat vragen over het organiseren, uitstellen of annuleren van een evenementen.

 

Ook op vlak van contractuele afspraken tussen bedrijven, juridische bescherming en verzekeringen heerst veel onduidelijkheid. Alle betrokken partijen staan onder druk en de vakverenigingen roepen op tot dialoog en samenwerking om tot constructieve oplossingen te komen.

 

“We willen in eerste instantie alle betrokken partijen rond de tafel samenbrengen en de belangrijkste informatie voor hen verzamelen en ter beschikking stellen. Een uitzonderlijke situatie vereist vooral duidelijkheid en dialoog.  We moedigen de bedrijven uit onze sector aan om samen tot redelijke oplossingen te komen. We vragen ook aan de overheid de nodige steunmaatregelen voor onze sector.”, aldus Bert Knuts, voorzitter van het Expert Center Event Marketing van ACC.

 

ACC en vakverenigingen bieden informatie en vragen verdere maatregelen

Om de sector te ondersteunen en te begeleiden in de dialoog met elkaar, werd vandaag een webinar georganiseerd. Daarin werd een overzicht geschetst van de huidige situatie en mogelijke maatregelen en oplossingen.  Experten gaven zinvol advies over de maatregelen die kunnen worden genomen met betrekking tot het organiseren van evenementen, de impact op het personeelsbeleid en mogelijke contractuele implicaties, rekening houdend met de huidige wettelijke richtlijnen en adviezen. Daarnaast publiceerde het ACC ook een online roadmap waarin bedrijven uit de sector snel een overzicht krijgen met alle belangrijke informatie voor iedereen die nu een evenement uitstelt, annuleert of organiseert in de toekomst.

 

De vele vragen die het ACC kreeg in aanloop van het webinar tonen aan hoe groot de nood aan informatie en samenwerking is. De tijdelijke werkloosheid en het inkomstenverlies treffen de hele sector en alle partijen die betrokken zijn bij het organiseren van evenementen. Naast een oproep aan alle bedrijven om met elkaar in dialoog te treden, hebben de vakverenigingen ook een oproep aan de overheid met de nood aan duidelijke richtlijnen en economische steunmaatregelen voor de hele sector.

 

De roadmap voor alle betrokken partijen uit de evenementensector kan je lezen via deze link:

https://accbelgium.maglr.com/nl_NL/19066/262018/cover.html

 

De webinar kan hier herbekeken worden: http://events.aumediage.net/20200312_ACC/

 

 

-Einde persbericht –

 

Perscontact:

 

Margaux Van der Velde

corona-coördinator ACC

margaux@accbelgium.be

+32 473 41 86 39

Lid worden van Febelux?

Een Febelux-lidmaatschap heeft tal van voordelen:

  • Advies bij eerstelijnsvragen
  • Behartiging van (collectieve) belangen
  • Kennis- en netwerkbijeenkomsten
  • Eigen online bedrijfsprofielpagina
  • Mogelijke participatie bij werkgroepen
  • Onderzoeksresultaten en rapporten
  • Vacatures en nieuwsberichten plaatsen
  • Templates en voorbeelddocumenten
  • Toegang tot onze nieuwsbrieven
  • Toegang tot events van partners

Febelux

Beroepsfederatie voor beurs-, congres- en eventindustrie

Contactgegevens

Belgiëplein 1
1020 Brussel
België

Twitter · LinkedIn
+32 (0) 484 05 66 88
+32 (0) 2 474 83 90
info@febelux.com
https://www.febelux.com