Nieuwe cijfers uit studie van de KDG Hogeschool tonen aan dat meeste organisaties in de Belgische eventsector actief zijn in de B2B-events.
Vorige week publiceerde het expertisecentrum Publieke Impact van de KDG Hogeschool de eerste resultaten van een enquête die werd ingevuld door 1.119 event professionals die voor minstens 50% van hun omzet actief zijn in of betrokken zijn bij de organisatie, toelevering en/of hosting van events, conferenties, beurzen, festivals, incentives en/of meetings. De studie kwam er op initiatief van Experience Magazine en de alliantie van Belgische eventfederaties (ACC, BECAS, BESA, Febelux), met ondersteuning van Toerisme Vlaanderen en EventFlanders. Daaruit bleek dat het verwacht omzetverlies voor 2020 maar liefst 54% is voor de sector. Dat is 1,3 miljard euro voor eventorganisatoren en 3,6 miljard voor toeleveranciers.
Vandaag communiceert het expertisecentrum nieuwe cijfers over het aantal en de soort evenementen die georganiseerd worden en wat de impact is op toeleveranciers. Een aantal belangrijke cijfers zijn:
- Het grootste aandeel van events die georganiseerd worden zijn B2B evenementen: van alle eventorganisatoren organiseert 58% corporate events, 51% organiseert ook meetings en conferenties en 42% ook bedrijfsfeesten
- Een organisator werkt gemiddeld per 1 event samen met 9 verschillende toeleveranciers
- 59% van de diensten voor evenementen wordt geleverd door AV support (sound, light, video) en 48% van de diensten wordt geleverd door freelancer
Domino-effect: van organisator naar alle toeleveranciers
Het uitstellen of annuleren van events veroorzaakt een domino-effect binnen de gehele eventsector. Het personeelsbudget van een gemiddelde eventorganisator gaat namelijk voor 51% naar toeleveranciers. Een organisator werkt gemiddeld per event samen met ruim negen toeleveranciers[1]. Van de meer dan 900 bevraagde toeleveranciers vormen de organisaties die audiovisuele ondersteuning aanbieden de grootste groep: maar liefst zes toeleveranciers op tien. Opvallend is ook dat bijna de helft van de toeleveranciers (48%) actief in deze sector als freelancer werkt (zie Grafiek 1).
[1] Dit blijkt uit eerder onderzoek uit 2018 van het KdG-expertisecentrum Publieke Impact.
Grootste omzet in België komt van B2B-eventsector
Hoewel de B2C-eventsector het meest zichtbare is met bijvoorbeeld festivals en sportevenementen, blijkt uit deze nationale bevraging dat in België meer organisaties actief zijn in de B2B-eventsector. De B2B-sector organiseert onder andere corporate events, meetings, conferenties, bedrijfsfeesten en incentives en wordt beschouwd als de belangrijkste bron voor jaaromzet voor zowel organisatoren als toeleveranciers.
Meer dan zeven organisaties op de tien organiseren events voor de B2B-sector, daar waar dit er voor de B2C-sector zes op de tien zijn. Maar liefst negen toeleveranciers op de tien zijn betrokken bij de organisatie van deze B2B-events.
Van alle eventorganisatoren organiseert maar liefst zes op de tien corporate events (58%). Ook andere B2B-events zoals meetings & conferences (51%) en company parties (42%) worden door vele eventorganisatoren verzorgd (zie Grafiek 2).
Structurele en realistische steunmaatregelen
Om het miljardenverlies voor de sector op te vangen, vraagt de alliantie van Belgische eventfederaties (ACC, BECAS, BESA, Febelux) heel concrete steunmaatregelen aan de overheden. “We beseffen dat de overheid geen geld heeft om deze crisis voor iedereen op te lossen. Daarom vragen we realistische en structurele maatregelen waarmee we de ganse sector terug kunnen opstarten en de economie opnieuw kunnen ondersteunen”, verduidelijkt Bruno Schaubroeck, woordvoerder van de Corona Eventsector Taskforce. Er worden op vier verschillende domeinen maatregelen gevraagd, om de werknemers uit de werkloosheid te houden en faillissementen van bedrijven uit de sector maximaal te voorkomen.
Op personeelsvlak wordt er een verlenging van de economische werkloosheid voor “case de force majeur”gevraagd tot 2021, met versoepeling van het stelsel van de terbeschikkingstelling van werknemers.
Daarnaast vraagt de sector fiscale stimuli bij de heropstart na de COVID-19 crisis, waaronder een uitbreiding van de aftrekbaarheid van de kosten van 50% naar 100% voor alle business gerelateerde events. De uitbreiding van de aftrekbaarheid van alle kosten naar 100% bij meerdere personeel gerelateerde events per belastbaar tijdperk (incl. de cateringkosten). Ook vragen ze 100% aftrekbaarheid van de BTW voor alle business gerelateerde events en op de cateringkosten voor personeel gerelateerde events. Naar analogie met de Tax Shelter wordt er 120% aftrekbaarheid van evenementen gevraagd. Ten slotte ijvert de sector ook voor een systeem zoals de Carry Back voor de landbouw van toepassing is.
Om de heropstart van de sector te stimuleren vraagt de alliantie ook aan de overheid om geplande aanbestedingen voor de toekomst nu al de lanceren om de bedrijven in de sector de activeren en om de aanvragen van tenders te faciliteren.
Tenslotte is er ook een aanzienlijk aandeel van freelancers actief in de sector, waarvoor een verlenging van het overbruggingskrediet gevraagd wordt.
De eventsector heeft deze maatregelen in een officieel document gebundeld en ingediend bij de kabinetten van de bevoegde ministers en bij de ERMG. Deze expertengroep analyseert de de economische schade van de COVID-19 crisis en adviseert de overheid over steunmaatregelen.
Het persbericht van het expertisecentrum Publieke Impact van de Karel de Grote Hogeschool vindt u hier