Dit was de meubelbeurs 2019

SLOTBERICHT MEUBELBEURS 2019

 

De 82ste Meubelbeurs Brussel zit er opnieuw op, na 4 topdagen met een uitstekende opkomst. Het is ook iedereen opgevallen: de beurs kende nog maar eens een upgrade met mooie en commerciële collecties meubelen en woonaccessoires en soms adembenemende standen. Na een terugloop vorig jaar toonde het bezoekerscijfer opnieuw een stijging. Een heel bemoedigend resultaat, aangezien de verkoop in de meubelhandel in België en de meeste buurlanden eerder dit jaar tegenvielen. De Meubelbeurs Brussel kende niet enkel visueel een upgrade, ze werd ook opnieuw internationaler. Onze bezoekers kwamen dit jaar uit maar liefst 52 landen, waarvan 18 niet-Europese. Het bezoek uit het buitenland klom tot boven de 65%.

 

Internationale én Belgische groei!

We hadden op voorhand willen tekenen voor dit positieve resultaat. De voortekenen in de markt waren niet gunstig. Van onze buurlanden kende enkel de meubelhandel in Nederland positieve verkoopcijfers. We hielden dan ook eerder rekening met opnieuw minder bezoekers. Dat zou in een moeilijke markt trouwens ook niet zo vreemd geweest zijn.

 

Het tegendeel bleek waar: er waren 3,57% meer bezoekers, met voor bijna alle markten een stijging. Enkel uit Groot-Brittannië en Ierland kwamen 30 bezoekers minder. De aanslepende regeling rond de Brexit is maar een deel van de uitleg; we weten dat twee vluchten waar verschillende aankopers op hadden moeten zitten werden geannuleerd.

 

Op onze thuismarkt groeien we opnieuw wat, na een daling van 10 jaar op rij. Een bemoedigende evolutie. We telden 1,62% Belgische bezoekers meer. De Belgen maken nu 34% uit van het totale cijfer. Ook het bezoek uit Nederland gaat er met 2,17% licht op vooruit. Nederlanders zijn zo goed voor 27,46% van onze bezoekers. Ook op onze derde markt Frankrijk winnen we verder terrein. Er kwamen dit jaar 4% meer Fransen naar Brussel dan in 2018.

 

Verder was er opvallend meer interesse uit Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Het is onze sterkst stijgende markt, met een groei van bijna 12%. Ook de kwaliteit van de Duitstalige bezoekers was uitstekend, met verschillende hoofdaankopers van enkele belangrijke groeperingen. Dat deze marktleiders Brussel vereren met een bezoek is een mooie erkenning van het internationale belang van de Meubelbeurs en een belangrijk aandachtspunt voor onze exposanten. Het wordt voor hen een factor om rekening mee te houden bij het uitkiezen van de modellen voor de beurs van 2020. Tenslotte tekenden we een flinke stijging op van 9% in de groep diverse landen. De stijgende trend van de internationalisering van de Meubelbeurs Brussel zet zich dus verder door. We gaan van 64,95% buitenlandse bezoekers naar 65,62%.

 

 

 

2018 2019 +/- +/- in % % van totaal
BE/LUX 6427 6531 +104 +1,62% 34,38%
NL 5105 5216 +111 +2,17% 27,46%
FR 2638 2744 +106 +4,02% 14,45%
DE/AT/CH 1246 1394 +148 +11,88% 7,34%
UK/IE 532 502 -30 -5,64% 2,64%
Diverse 2391 2607 +216 +9,03% 13,73%
18339 18994 +655 +3,57% 100

 

 

Voor de editie 2019 waren er 274 exposanten van 18 verschillende nationaliteiten. Op één na kwamen ze allemaal uit Europa. Er stonden 6 namen meer op de exposantenlijst dan in 2018, en ook de verhuurde oppervlakte was licht gestegen. Er waren 63 fabrikanten die zich dit jaar voor het eerst in Brussel presenteerden. Bij hen, maar ook bij de exposanten die al jaar en dag in Brussel staan viel dus veel nieuws te rapen. Er waren ronduit schitterende collecties te zien. Jaar na jaar is de upgrade van de beurs duidelijk merkbaar en dat was dit jaar zeker niet anders. Het campagnebeeld zat pal op de trends van vandaag: fris, jong, strak en vrolijk. Dit beeld werd consequent doorgetrokken in de vormgeving van de inkomhallen, de ontvangstbalie, de verschillende bars tot de naamborden van de standen toe. De trendpassages maakten van de doorgangen tussen de verschillende hallen een inspirerende wandeling. Alles samen gaf het een beeld van een beurs die tot in de puntjes verzorgd was.

 

Onze volgehouden inspanningen om de beurs telkens een stapje hoger te brengen vond opnieuw weerklank bij de exposanten, die kosten noch moeite spaarden om hun eigen standen op hetzelfde hoge niveau te brengen. Ze deden het internationale karakter van de Meubelbeurs Brussel dus alle eer aan. We waarderen het als organisator enorm dat vele meubelfabrikanten samen met ons werken aan de opwaardering van de beurs als internationaal platform voor de meubelsector.

 

Het commercieel resultaat van de Meubelbeurs is moeilijker te achterhalen, en kan verschillen van stand tot stand. Het hangt ook af van de doelstellingen. Toch durven we stellen dat de overgrote meerderheid van de exposanten zeer tevreden was. We probeerden zoveel mogelijk exposanten te spreken, en ongeveer 95% kon de beurs afsluiten met een mooi resultaat, dikwijls met een omzet die flink hoger lag dan vorig jaar. Uiteraard telt niet enkel de verkoop op de beurs zelf. De dagen en weken die volgen moeten nog veel deals geconcretiseerd worden. Inkopers nemen vandaag minder de tijd voor een beursbezoek dan vroeger het geval was. Hoofdzaak is dan dat ze tenminste de nieuwe collecties gezien hebben, zodat het werk nadien makkelijker wordt.

 

 

 

Balthazars 2019

 

Elk jaar is het opnieuw uitkijken naar de feestelijke uitreiking van de Balthazars op dinsdagavond. Met deze awards willen we innovatie stimuleren door verdienstelijke nieuwe modellen onder de aandacht te brengen van pers en bezoekers. Er was bijzonder veel volk aanwezig voor de ceremonie in de bar van hall 6. Alle aanwezigen werden verwelkomd met een glas champagne en smakelijke hapjes. De spanning was te snijden toen ex miss België Virginie Claes aan de micro verscheen. Alle exposanten willen namelijk dolgraag die reuzenfles Drappier champagne mee naar huis nemen! Een fles van 12 liter, dat kom je dan ook niet elke dag tegen…

 

Categorie per categorie werden de laureaten geprojecteerd op de ledwall. Uit deze drie finalisten kwam telkens één winnaar, gekozen door een vakjury. De leden waren dit jaar Marie-Anne Desiere, Siegrid Demyttenaere, Colette Demil, Elien Haentjens, frances van der Steen en Chris De Roock. Op basis van de inschrijvingen stelden ze voor de opening van de beurs een longlist op. Het is voor de jury namelijk onmogelijk om alle 274 standen allemaal te bezoeken. Bij de Balthazars 2019 werden volgende bedrijven bekroond:

 

BEST OF BELGIUM: Mintjens Sleepline – Rialto (design: Bart Coolen & Gust Koyen).

Een prachtige symbiose van twee slaapwerelden: die van de boxsprings en van de houten bedden. Het gestoffeerde hoofdbord is bijna sculpturaal vormgegeven. In close-up blijkt hoe gesofistikeerd het fineer- en stoffeerwerk is. Rialto is een ode aan “vakmanschap is meesterschap”.

De twee laureaten waren Mathy by Bols met Asymetry en Saunaco met Cas audio

 

BEST INTERNATIONAL: Himolla – Signa (design: Tamara Härty).

Wat een metamorfose bij Himolla. Signa is jong en trendy, met behoud van het gekende zitcomfort. De functies zitten discreet verborgen en zijn gemakkelijk te bedienen. De elegantie van deze zitbank zit in de kleine dingen zoals de stiksels. Signa betekent voor deze marktleider een grote stap vooruit.

Kluskens met Adam en Urban Cotton met Queen ontvingen elk een magnumfles champagne als laureaat van deze categorie.

 

LOVE AT FIRST SIGHT: Rom – Vegas (design: Damien Melard).

Met Vegas verrast en verleidt Rom. De verschillende elementen nodigen uit tot creativiteit en om alle codes overboord te gooien. Door ze te combineren kom je tot originele en dynamische composities. Maar de echte verrassing zit in de modules zelf. Elk element kan op maat geconfigureerd worden in stappen van 10cm. Vegas is een avant-gardemodel volledig in de retro-trend.

Ook B-Etnika met de stoel Rominna en Vipack met Casami konden de juryleden bekoren en mogen zich laureaat noemen.

 

INNOVATION: Otium Care – Multi (design: Otium Care R&D)

Multi is een innovatieve antwoord op een dringende vraag van de markt, de behoefte aan praktische, mooie en betaalbare oplossingen voor zorgbehoevende mensen. Je eigen, vertrouwde relaxfauteuil  tover je om tot een zorgfauteuil enkel door het onderstel te vervangen. Deze geniale, modulaire oplossing is emotioneel, functioneel, budgettair en ecologisch verantwoord.

De twee laureaten in de categorie “Innovation” tenslotte, zijn LS Bedding  met de App Ergosleep Ecosystem en Revor voor zijn Circular mattress.

Lieven Van den Heede

General Manager

Meubelbeurs Brussel

 

We zien u graag volgend jaar terug!

Meubelbeurs 2020: 8-11 november

 

www.meubelbeurs.be

 

Facebook: www.facebook.com/Meubelbeurs/

Instagram: www.instagram.com/meubelbeursbrussel/

 

 

Lid worden van Febelux?

Een Febelux-lidmaatschap heeft tal van voordelen:

 • Advies bij eerstelijnsvragen
 • Behartiging van (collectieve) belangen
 • Kennis- en netwerkbijeenkomsten
 • Eigen online bedrijfsprofielpagina
 • Mogelijke participatie bij werkgroepen
 • Onderzoeksresultaten en rapporten
 • Vacatures en nieuwsberichten plaatsen
 • Templates en voorbeelddocumenten
 • Toegang tot onze nieuwsbrieven
 • Toegang tot events van partners
 • Voordeeltarief activiteiten B.E.S.A.

Febelux

Beroepsfederatie voor de Live Communication & Eventsector

Contactgegevens

Belgiëplein 1
1020 Brussel
België

Twitter · LinkedIn
+32 (0) 498 87 01 02
+32 (0) 2 474 83 90
info@febelux.com
https://www.febelux.com