BEURSSECTOR SMAAKT, IETS MEER PEPER EN ZOUT MAG WEL

POST-CORONA-EVOLUTIES IN DE BEURSINDUSTRIE

Een beurs heeft een gigantische economische impact: op het vlak van tewerkstelling, logement, transport, horeca … En dat niet alleen voor de gaststad maar voor diverse regio’s, beroepsgroepen en diverse ketens van toeleveranciers. Een beurs zorgt ervoor dat 500+ bedrijven op één locatie hun producten aan de man kunnen brengen. Maar deelnemen aan een beurs is ook een dure aangelegenheid. De sector is op diverse vlakken aan herbronning toe. En dat gebeurt ook …

Horeca Expo beurs

Horeca Expo mocht in 2023 circa 45.000 bezoekers ontvangen

 

BEURZEN MOETEN INNOVEREN

 

VASTGEROEST?

B2c-beurzen beseften al vóór corona dat er een ommezwaai moest plaatsvinden, dat er meer schwung in de sector moest worden gebracht. Wie al jaren als exposant aan dezelfde beurs deelneemt, raakt uiteindelijk vastgeroest. Men gaat ervan uit dat wat al jaar en dag op een bepaalde manier gedaan werd, vandaag opnieuw wel zal lukken. Die ballon gaat niet meer op. Een beurs moet innoveren.

In het geval van vakbeurzen geldt dit ook, maar minder, vermits je daar bezoekers hebt die bij wijze van spreken de beurs “moeten” bezoeken.

LIVE is sowieso terug, ook in de beurssector. Neem nu Horeca Expo eind november in Flanders Expo, dat toch circa 45.000 bezoekers mocht ontvangen. Dit betekent niet dat het onlineverhaal hier geen plaats heeft. Bedrijven die tussen twee beurzen door hun doelpubliek geëngageerd kunnen houden, en dat meestal online doen, zijn zonder meer goed bezig.

PRACTICE WHAT YOU PREACH

Bij veel standhouders merkte je de voorbije paar jaar een verschil tussen wat ze verkondigden en wat er ook effectief gebeurde “on the field”. Practice what you preach! Beursorganisaties en standhouders moeten innoveren, nieuwe concepten lanceren, innovatiever zijn … eigenlijk de schwung die wel bestaat in de eventsector introduceren in de beurswereld; maar daarbij mogen ze niet vergeten dat ze ook moeten uitvoeren wat ze beloven.

 

Imex America 2023

LIVE beurzen zijn meer dan ooit terug populair, zeker de vakbeurzen (Foto: Imex America 2023)

 

STERK VERHAAL

Kom als standhouder met een sterk verhaal. Een standconcept, centraal thema of sterk verhaal bindt alles samen. Je spreekt er harten in plaats van hoofden mee aan. In een marketingcontext werkt emotie immers gemiddeld twee keer zo goed als rationele argumenten en feiten.

Daarnaast blijven standen met een verhaal langer hangen bij bezoekers. Let erop dat je verhaal in lijn ligt met je merk en je producten – maar ook compleet out of the box denken kan verrassend goed werken.

VIRTUELE BEURZEN WERKEN NIET

FACE2FACE

Virtuele beurzen werken niet. Dan kan je als bezoeker evengoed thuis blijven en via Google op zoek gaan naar wat je nodig hebt. Een beurs is al jaar en dag een face2face-evenement waar alle zintuigen van de bezoekers getriggerd worden en waar elkaar zien en elkaar de hand schudden enorm belangrijk zijn. Op een virtuele manier of via AI kan dit nog niet. Het doel van een beurs blijft zaken aan de man brengen.

Velofollies 2023

Met interactieve toepassingen en meeslepende ervaringen op de stand maken standhouders het verschil (Foto: Velofollies, Kortrijk)

EYECATCHERS

Bij een beursdeelname kan je informatie meegeven en producten tonen. Dat kan een website uiteraard ook, maar met interactieve toepassingen en meeslepende ervaringen op de stand maken standhouders het verschil! Ze moeten ervoor zorgen dat bezoekers meer kunnen doen dan alleen maar rondkijken. Eyecatchers lokken meer mensen naar je beursstand. AI kan een tool zijn die helpt bij de communicatie.

BUDGETTEN

CREATIVITEIT

In vergelijking met het precoronatijdperk gaan bedrijven vandaag veel verstandiger om met hun budgetten en beschikbare vierkante meters op een beurs. Kleinere oppervlaktes worden creatiever ingevuld. Je maakt een beursdeelname zo duur als je zelf wilt.

Om creatief te kunnen zijn, hoef je niet noodzakelijk grote oppervlaktes te boeken. Je hoeft geen mastodont te zijn om innoverend te zijn. Het belangrijkste is het personeel dat je stand bevolkt, de manier waarop zij bezoekers aantrekken en opvolgen. Beursorganisaties moeten standhouders bijstaan in dit proces.

OPLEIDING

Zorg voor opleiding van je standpersoneel, en als organisator van de beurs voor opleiding van je standhouders. Er is niks zo vervelend als als bezoeker langs een stand wandelen waar het personeel geen oog heeft voor jou, maar voor de sociale media op de eigen gsm, of zelfs ligt te slapen. En dat gebeurt wel degelijk nog. Het kost misschien extra, maar op de lange termijn levert die investering alleen maar winst op. Zowel voor de beursorganisatie als voor de standhouder.

IMEX America 2023_2

Het belangrijkste is het personeel dat je stand bevolkt en de manier waarop zij bezoekers aantrekken en opvolgen
(Foto: Imex America 2023)

HERUITVINDEN

Heel veel bedrijven hebben door corona de tijd gekregen om na te denken, zichzelf heruit te vinden, nieuwe oplossingen aan te reiken en niks nog als vanzelfsprekend aan te nemen. Dit geldt ook voor beursdeelnames.

Toch moet een beursdeelname of een beursbezoek terug een standaardgegeven zijn in de marketingmix. Sectororganisatie Febelux probeert dit via diverse hogescholen ook aan studenten duidelijk te maken. Een beurs is immers een grotere uitdaging dan een festival of een evenement. Als je het goed aanpakt, ontmoet je er de ganse wereld.

CITYMARKETING

Maar ook de overheid speelt hierin een rol. In ons land wordt al jaren gelobbyd om meer te investeren in de heropwaardering van bijvoorbeeld Brussels Expo. Volgend jaar is België voorzitter van de Europese Raad. Maar op het vlak van citymarketing loopt onze hoofdstad hopeloos achter op andere Europese (hoofd)steden. Daardoor verliezen we wel wat internationale beurzen.

In Nederland is dat anders, zeker in bijvoorbeeld Amsterdam. Alle overheids- en privé-instanties werken daar samen voor het gemeenschappelijke belang. Febelux en Event Confederation werken nu ook bij ons hard om ook in ons land, en vooral bij de overheid, die knop om te draaien. Als klein landje hebben wij immers enorm veel knowhow en assets. We moeten in staat zijn om nog meer beurzen te hosten.

 

Studenten op Horeca Expo

Beurscoach Angélique Monballieu (vooraan met rode sweater) en onder meer Ann Pelgrims van Febelux samen met een deel van de 165 tweedejaarsstudenten Eventmanagement van de Arteveldehogeschool op Horeca Expo 2023.

 

https://rendevenement.pmg.be/nl/preview/ERVbe2340W03_01/defcdec71be6f5425ea3f70c12aecdecd8a3c82f

Lid worden van Febelux?

Een Febelux-lidmaatschap heeft tal van voordelen:

  • Advies bij eerstelijnsvragen
  • Behartiging van (collectieve) belangen
  • Kennis- en netwerkbijeenkomsten
  • Eigen online bedrijfsprofielpagina
  • Mogelijke participatie bij werkgroepen
  • Onderzoeksresultaten en rapporten
  • Vacatures en nieuwsberichten plaatsen
  • Templates en voorbeelddocumenten
  • Toegang tot onze nieuwsbrieven
  • Toegang tot events van partners

Febelux

Beroepsfederatie voor beurs-, congres- en eventindustrie

Contactgegevens

Belgiëplein 1
1020 Brussel
België

Twitter · LinkedIn
+32 (0) 484 05 66 88
+32 (0) 2 474 83 90
info@febelux.com
https://www.febelux.com