IFES | Detachering van werknemers: nieuwe Franse wet om de grensoverschrijdende dienstensector nieuw leven in te blazen

IFES informeerde ons en onze leden verscheidene keren over de problemen met betrekking tot de voorschriften voor de detachering van werknemers in Frankrijk.
Sinds deze maand zien we een beweging in de goede richting. De Franse autoriteiten begrepen dat de regelgeving inzake de detachering van werknemers uit andere EU-landen naar Frankrijk, die sinds 2015 van kracht is, een negatief effect heeft gehad op grensoverschrijdende diensten. Een nieuwe wet, die werd goedgekeurd door de Franse Nationale Assemblee op 1 augustus 2018, heeft als bedoeling dit te veranderen. Het in april van dit jaar geïntroduceerde wetsvoorstel verklaarde dat de huidige verordening een negatief effect had op de economische activiteit van bepaalde ondernemingen en misverstanden bij te goeder trouw bedrijven veroorzaakte.

Wat is nieuw:
Wanneer bedrijven werknemers uit andere EU-landen voor eigen rekening naar Frankrijk sturen (bijvoorbeeld als exposant of bezoeker van een handelsbeurs), is noch de voorafgaande registratie noch de benoeming van een wettelijke vertegenwoordiger ter plaatse meer nodig. De wet zal naar verwachting in september 2018 in werking treden. Met de inwerkingtreding zullen de vereisten voor detacheringen van werknemers voor eigen rekening worden geëlimineerd. Het effect voor de beurssector is nog niet helemaal duidelijk. Doorslaggevend is de nog op te stellen verordening, die de uitvoering van artikel 89 zal reguleren.

Artikel 89 definieert “korte-termijn detacheringen”, wat betekent: Bedrijven die werknemers voor een korte periode sturen, moeten worden vrijgesteld van regelgeving. De vrijstelling betreft de preregistratie van personeel, de aanstelling van een plaatselijke wettelijke vertegenwoordiger in Frankrijk en de vertaling van documenten in de Franse taal. De precieze details, bijvoorbeeld welke sectoren kunnen profiteren en welke periode kan worden gedefinieerd als een “korte duur”, moeten door deze regeling worden bepaald.

IFES heeft contact met verantwoordelijke autoriteiten in Frankrijk en met verenigingen om de beste oplossing te vinden voor de beurssector. Wij houden u op de hoogte, zodra wij nieuwe en meer gedetailleerde informatie ontvangen.

 

Met dank aan IFES

Lid worden van Febelux?

Een Febelux-lidmaatschap heeft tal van voordelen:

 • Advies bij eerstelijnsvragen
 • Behartiging van (collectieve) belangen
 • Kennis- en netwerkbijeenkomsten
 • Eigen online bedrijfsprofielpagina
 • Mogelijke participatie bij werkgroepen
 • Onderzoeksresultaten en rapporten
 • Vacatures en nieuwsberichten plaatsen
 • Templates en voorbeelddocumenten
 • Toegang tot onze nieuwsbrieven
 • Toegang tot events van partners
 • Voordeeltarief activiteiten B.E.S.A.

Febelux

Beroepsfederatie voor de Live Communication & Eventsector

Contactgegevens

Belgiëplein 1
1020 Brussel
België

Twitter · LinkedIn
+32 (0) 498 87 01 02
+32 (0) 2 474 83 90
[email protected]
https://www.febelux.com